Tuesday, April 22, 2014

E-filing : Macam mana nak buat?


Inilah ni... orang yang last minit. and sangat-sangat tak particular bila gaji tahunan tak disimpan ha... ni nak isi e-filing, laman web Akauntan Negara Malayasia pulak service unavailable.


mengecewakan.

dah la pelbagai maklumat tak ada.

No pin untuk cukai pendapatan tak tau letak mana
nombor cukai pendapatan tak tulis pula..

naaa

padan muka aku..
macam mana ni? pening pening




Saturday, April 19, 2014

Egonya Sang Lelaki



Egonya sang Lelaki.
Tertarik dengan kisah seorang kakak yang buat curhat tentang masalah perkahwinannya. Betapa egonya sang lelaki yang telah bersamanya selama berpuluh-puluh tahun. Lelaki lupa saat bila dia menyakiti hati isterinya seolah-olah diaaaaaa sahajalah yang betul dan lupa semua kesakitan kepedihan yang dialami oleh isteri. Saya hanya mampu mendengar kisahnya, berat mata memandang berat lagi bahu memikul.

Buat lelaki yang bergelar suami.
Jagalah hati isterimu.

Bila isteri menanyakan khabar berita bila saat anda sedang leka bersama kawan janganlah ada yang cakap “Tahulah aku nak jaga diri sendiri, kenapa busy body sangat?” eh, ko lupa tu bini ko ke?

Bila si isteri bertanya ke mana anda pergi bila dia penat menunggu kepulangan mu di rumah , usahlah dijawab “kenapa sibuk nak tanya?”

Bila si isteri risaukan anda dah makan ke belum sihat ke dak, jangan lah lemparkan kata-kata kasar.
Ini kerana setiap kesabaran seseorang itu ada hadnya. Jangan nanti satu hari bini dah tak kuasa nak tegur kamu, dah tak kuasa nak Tanya berita kamu, dah tak kuasa nak ambil peduli akan hal makan minummu kesihatan mu, khabar berita mu.

Ingat manusia boleh berubah.

Bila masa anda abaikan isteri, dia akan sabar dan sabar.
Bila masa anda utamakan kawan berbanding isteri dan anak-anak, isteri kumpulkan kekuatan.
Bila masa anda biarkan isteri dan anak-anak terkontang-kanting menguruskan hidupnya sendiri, isteri belajar untuk berdiri di kaki sendiri, menguruskan semuanya sendiri.

Jangan pula bila satu hari nanti kau tak dihiraukan lagi oleh isterimu kerana hatinya telah tertutup buatmu. Hanya tersisa luka pedih tersimpan di hati.

Sang lelaki,
Buanglah egomu.


p/s: drama bila berkahwin ni berbeza lah pulak dengan waktu bercintan-cintun kata seorang kakak yang dah 13 tahun berkahwin. Buat ayu cuak nak kahwin oooooi =.=’’



Monday, April 14, 2014

Prayformomandayah.




Prayformomandayah

I’m touched. I do think erra do too.. Emran wants to win erra’s heart. Pray for the best for this beautiful, innocent girl Aleesya. I want them back together. Eventhough I don’t know them personally, I just want them back together as like before.

You know what. It’s breaking my heart bila tahu faktor utama pelajar mempunyai masalah disiplin di sekolah adalah disebabkan mempunyai masalah keluarga.  Pernah suatu hari, on my way to class, naik tangga.. I saw one male student look and walk hopelessly. Biasanya dia seorang yang ceria, tegur ayu..and when look upon his face I know something bad happened. Bila ditanya, dia hanya inform menggunakan signal tangan. [jari telunjuk kanan dan kiri ditemukan and then jauh terpisah] and dia bagitau dia risau apa akan jadi kepada dia in future.  Do you know I feel at the moment? Nak menitis airmata, tapi hanya mampu memberi nasihat supaya dia kuat and jangan membiarkan masalah kedua orang tua menjadi penghalang untuk berjaya. and ayu kena control emosi sendiri right before masuk mengajar. It’s pretty sad for this innocent child actually :’)

So pray the best for them

Prayformomandayah :)
aleesya ya 

kahwin quotes



Wednesday, April 2, 2014

Baju Kurung Raya 2014 : Bulan April dah fikir baju raya.. ok overr laa You!

Suka baju kurung tapi boring semua design sama ye? nak cari plain kurung tapi satu kaler je la pulak? kat Sini haaaaa Lawa. Pati terpikat. Material dengan perincian lace serta kaler yang pasti memikat kalbu dan si jantung hati di hari raya..ecececeh ganti puasa belum dah overr nak pikiaq hari aya kan.. well family planning maaaa.. ibunya harus beli baju untuk melaram pada hari raya 2014, kalau si gadis pulak weii harus lah baju dua tiga helai kan. persediaan awal beb. :p sila kata ya.. hehe sudah Jom cuci mata 

2014baju kurung raya
pastel kaler mint

baju lace raya 2014
kurung lace kaler purple

baju kurung raya 2014
kaler fuschia

baju raya 2014
apa tema raya 2014 korang? oren?

baju raya 2014
ni so lembut..pasti tampak anggun seperti gadis melayu terakhir..
warna tanah nice utk gegirl :)

baju raya 2014 lace scha
pink will never bring me down ha ha ha 
kata minah cumil

dah cari baju raya 2014?

boleh lah singgak online shop ini ye..
Iprincess Boutique

harga pasti mampu milik :)

boleh jugak tengok baju kurung chiffon ni k dearies

till then.. :)