Thursday, February 28, 2013

Creative ideas and tricks ( pictures )

Walaupun sakit...huhuhu dapat mc cuma satu hari je..(jahat kau doktor) lokek banget...padahal demam teruk, batuk, sakit tekak, kepala berat. If I am a doctor saya kasii cuti banyak kat pesakit saya..okay tak lau i jadi doktor? ngeeee sure punah objektif visi dan misi klinik tersebut hehe. ok, untuk menggumbirakan hati sendiri jum i share gambar kreatif, memang tabik spring dengan idea kreatif dan trik ini...applicable and senannng nak ikut.

First and foremost. Ini masalah yang selalu berlaku kat mak- mak or bapak kita...hahahaha.. kadang-kadang zip boleh terbukak sendiri, "cik adik" kat dalam nakal cuba mencari ruang untuk menghirup udara segar ea? hehe..so triks dia boleh la refer gambar di atas..tak lah terbukak lagi..so masalah korang, solved. :)

kedua, kalau ada baju kemeja yang lama tapi masih ok lagi conditionnya, boleh di refreshkan penggunaanya..dengan buat dress macam kat atas,, sexy bangett...sure bapak gua "tampar berapit"  kalau apply huahuahua..korang paham ka tampar berapit tu apa maksudnya? ;p

creative ideas and tricks
ok yang nih,, do it yourself trick. lau boring-boring di petang ahad tu, boleh lah kiranya buat hobi baru, menghiaskan dapur dengan hiasan sebegini. kos murah.,,and sure comel.

Lastly, buat adik-adik yang sukakan dolls. simple je,, amik stoking korang yang dah tak berapa nak pakai lagi, pastikan yang comel tau!. so, buat ikut step diatas,, sure boleh gantung-gatung dolls tu kat beg bawak pi sekolah..comel...me likeyyyyy :)

that's all creative ideas and tricks, selamat mencuba...jangan tak cuba wokeyhh!!





Tuesday, February 26, 2013

Bila nikmat sihat ditarik balik.


It's a pay day. But i have no mood at all. I'm starving but have no appetite nak makan..even apa-apapun. I'm too lazy to do anything and just laying on my bed for the whole evening. Kepala pusing, tekak panas, pity me!.. kalau lah duit ada beribu juta lemon pun, bila saat nikmat kesihatan ditarik balik, hidup jadi tak best, muka senyum luaran tapi sakit siapa yang tahu, siapa mengerti :(  huhuhu,, do pray that I'm get well soon....


Monday, February 25, 2013

Jalan-jalan cari pasal

oh..I'm damn tired. jalan-jalan window shopping, maklum ler..tahan je godaan sementara tunggu gaji bulan feburari 2013 nak masuk isnin 25 februari ni...hehe dah semak penyata gaji atau e-penyatagaji & laporan belum dekat jabatan akauntan negara malaysia? so, just makan-makan and sambar ape je yang patut, mengikut estimate duit yang tinggal kihkihkih...layan je lah gambar gue ok,, yukk
my adik paling bungsu..kesayangan ayahnda haha..bingung bapak bila nak lepaskan anak bungsu nya yang menunggu result spm. and budak ni bakal join plkn. hurm never ever join aktiviti lasak..so just imagine how dia nak kawad? nak panjat-panjat dinding batu..bersemangat konon nak masuk plkn..macam-macam dah prepare adui.. =.=''

sementara tunggu my mum beli barang sempat snap picture dulu..siapa amik picture ni? my bapak. :p

loving couple on earth.. bestfriend and soulmate.. i super adore them :')

omnomnom...makan time!!

seharian jalan...petang sampai rumah and malas to do everything. nasib rajin buat karangan di blog hehe :)








Saturday, February 23, 2013

Faktor-faktor muka berjerawat


rahsia petanda jerawat

Kadang-kadang kita tak ambil port pun tentang skin condition. kebersihan kulit tak terjaga, pakai makeup tebal-tebal, tapi kesilapan besar tak cuci and terus tidur sebab? malas and penat. hehe alasan paling digemari. Namun, buat pengetahuan semua, mungkin kita tidak sedar punca kehadiran jerawat yang tidak diundang ini boleh juga datang daripada kesihatan dalaman kita sendiri. Pernah dengar dalaman mencerminkan luaran? Rasanya kita kena semak dan selidik cara hidup, pemakanan kita dan ubah serba sedikit..supaya sihat dalaman and cantik luaran..ok? :)

Jom start dengan kelas kecantikan daripada cikgu ayu harini...hehe Sila perhatikan gambar di atas. Now ambil cermin or berdirilah tepi cermin and belek-belek muka memasing ok murid murid. sila check point lokasi jerawat tumbuh di kawasan muka anda. dah? ok now, baca keterangan faktor kenapa jerawat tu tumbuh disitu berdasarkan keterangan di bawah.

1 dan 2 : Sitem pencernaan - kurangkan makanan segera, lemak dan tingkatkan pengambilan air suam

3 : Hati - kurangkan makanan yang berminyak dan makanan tenusu

4, 5 dan 7 : kurang minum air, tingkatkan pengambilan air suam

6 : Jantung - jaga tekanan darah. kurangkan makanan tegas dan daging. tingkatkan pemakanan yang kaya dengan Omega 3

8: Buah pinggang - anda mungkin kurang minum air. Lebihkan minum air masak serta kurangkan pengambilan garam dan kafein

9 dan 10 : Pernafasan -elakkan badan daripada menjadi terlalu panas, kurangkan pengambilan gula dan banyakkan bersenam.

11 dan 12 : Hormon - stress dan hormon adalah merupakan punca utama. pastikan tidur yang cukup, minum banyak air dan tingkatkan pengambilan sayur-sayuran

13 : Usus - Perbanyakkan makanan berserat, banyakkan minum teh herba

14 : Penyakit - badan anda mungkin sedang melawan bakteria untuk mengelakkan diri daripada sakit. banyakkan berehat dan berfikiran positif.


So hasil telekan di muka tadi, ayu check ada jerawat di kawasan 1 dan 9. And ayu setuju dengan keterangan faktor muka berjerawat yang telah diusulkan. oh formal la sangat haha. I'olls memang kurang (oh tersangat kurang dalam pengambilan air suam..makanan segera no satu..hehe maklumlah i orang bujang hohoho beribu alasanku :p. Disebabkan pengambilan air suam yang sedikit, maka suhu badan menjadi panas..dan i'olls malas bersenam..hurm kena tukar gaya hidup ni..boleh i hire personal trainer? nak request personal trainer bujang dan badan six packs boleh? Em motif? hahahaha gatal! boleh bila nak start workout?? last-last otak akan fikir baik tidur di petang hari....oh damn, rosak imaginasi i nak bersenam dengan abang ketak-ketak.





Friday, February 22, 2013

Video kelakar: kalaulah binatang bulat-bulat macam belon!!


funny picture video
adoii kelakar gila.....berdekah-dekah ketawa,, kesian betul tengok si buaya nak masuk sungai..part last sekali paling kelakar,,semua tak boleh nak bangun...pecah perut ketawa...tengok ulang-ulang pun masih lagi gelak..memang superb komedi ni..creative giler otak dorang..just nice ukt korang...haruss tonton tau! Super funny video, play now! 





Tuesday, February 19, 2013

Ada sinar baru buat Rita Rudaini


zarema zainal sebab rita bercerai


Semoga ada sinar baru buat Rita Rudaini. Lebih banyak kegembiraan dan bahagia yang bakal mengundang, rezeki yang melimpah ruah untuk membahagiakan putera diamanahkan oleh Allah SWT..Penat kita mendengar kisahnya digantung tak bertali, lebih lagi dia yang merasai. She deserves more better..amiin

rita comel bertudung

gambar rita rudaini terbaru
Rita Rudaini yang semakin cantik..oh i adore her beauty..
kulit mulus, putih melepak.. 

gambar anak rita rudaini
comelnya anak Rita Rudaini

anak rita rudaini
panglima yang bakal mempertahankan ibunya suatu hari kelak


rita rudaini cantik

Hopefully Rita akan bahagia bersama anak-anak



Monday, February 18, 2013

Doa Murah Rezeki


Mentang-mentang hari ni hari pertama kerja sebaik lepas cuti panjang (oh panjang lah sangat satu minggu je pun), so nak kongsikan doa murah rezeki untuk kegunaan bersama. At least bagi semangat sikit nak kerja hari ni, takde Monday blues okeh..So, baca dan amalkan. In shaa Allah rezeki melimpah ruah... jangan doa je, tapi tak usaha. Tak pernah jugak dengar berita duit jatuh dari langit. Satu lagi tips murah rezeki pernah dengar dari Dr Fadzillah Kamsah, amalkan mendoakan ibu bapa, guru-guru anda..amalkan sedekahkan Al-Fatihah buat ibu bapa di pagi hari.. In shaa Allah murah rezeki untuk kita semua..








Sunday, February 17, 2013

Suara13.com | CPUV Nuffnang 3

berita politik semasa dan terkini di Malaysia

Bila sebelum ni dapat CPUV Nuffnang dari Digi Best Prepaid, Alhamdulillah sekali lagi wall blog didatangi iklan Suara13.com . So korang bolehlah datang jenguk-jenguk apa suara13.com di link INI menyediakan berita semasa dan terkini politik di Malaysia, penangan PRU13 yang khabarnya pada Mac depan. Dah daftar jadi pengundi belum nih? hehe Sila browse through ok.

Tambah lagi Buffered Earning untuk bulan Februari. Hopefully amount beranak la banyak-banyak, dan lama sikit menempek kat blog pinkbubblegumprincess ok.. Thanks jugak pada followers, walaupun korang ada yang silent readers, datang view and baca entry blog, ayu sangat hargai. Manakala untuk blog readers yang kaki komen atau pengomen tegar blog ni, korang memang sporting and best! Love love...sila jejakkan kaki di blog ayu, In shaa Allah ayu balas balik ok.. Love semua..muaxx, xoxo Publish!

p/s: oh feeling- feeling comel macam Lisa Surihani lagi hehe




Friday, February 15, 2013

Akui Masih Aku Cinta - lagu Shila Amzah buat Sharnaz Ahmad


masih aku cinta lagu baru shila amzah untuk sharnaz ahmad

Sedih pulak tengok kisah Cinta Shila Amzah dan Sharnaz Ahmad. Satu Malaysia tahu kisah cinta mereka yang terlalu dipublisitikan. Kedua-dua pihak, Nd Lala, ayah kepada Shila serta cinta hati Shila Amzah memberi balasan komen yang sepatutnya boleh di settle kan dengan baik. Kesian dengan Shila Amzah yang pastinya rasa tersepit antara hormat dengan kedua ibu bapa dan mendapatkan cinta sejati, cinta hatinya. Berat mata memandang berat lagi bahu memikul. Berakhir juga kisah cinta mereka. Sharnaz tidak mahu lagi dikaitkan dengan Shila. Harap Shila Amzah kuat dengan ujian dan dugaan, pastinya besar hikmah disebalik kejadian. semoga diberi kekuatan untuk menempuhi semuanya. 

Untuk itu, so dengarkan lagu baru Shila Amzah untuk Sharnaz Ahmad. Masih Aku Cinta. 
sedih bait-bait liriknya..  "satu dunia menentang cinta kita, akhirnya kita terpisah jua".. suara Shila Amzah tetap maintain, petikan gitar pun..boleh jadi taylor Swift malaysia, lagu Patah Seribu haritu meletop, mungkinkah lagu Masih Aku Cinta ni pun sama? I do think so..It is a nice song. dapat terima di halwa telinga.
Lirik Masih Aku Cinta ( Shila Amzah )

Biarpun kau tak ada lagi dengan ku
Takkan ku bisa melupakan mu
cara mu, memanggil nama ku
terasa seolah kau masih ada
Jauh di dalam sanubari ku
takkan ku relakan pemergianmu
Namun ku, 'kan selalu doakanmu
agar kau takkan terus terluka
kau kan temui bahagia 
walaupun aku tidak bersama
jangan kau gusar
aku akan selalu ada
dari jauh engkau masih ku cinta
dari jauh aku masih mencinta
takkan pernah ada penggantimu
yang mem pertahankan ku sepertimu
satu dunia, menentang cinta kita
akhirnya kita terpisah jua
yang mengenal mu cuma aku
tidak ku menyesal mencintai mu
yang ku harapkan
kau juga mendoakan ku
p/s: Jika jodoh tidak ke mana, takkan lari gunung di kejar.. 

Thursday, February 14, 2013

BR-1 Kanebo Kate Lip Gloss review

I'm actually not fond to lip gloss..but i fall in love with Kanebo Kate lip gloss, BR-1 colour.. ok ade lima shades boleh dipilih kesemuanya. i choose BR-1, sebab suka warna tanah, medium beige, and looks natural on me, giving me a not so trying too hard looks..but just simple and on the go always! ok, i love pakai krim siang, put on blusher sikit, mascara, eyeliner (kalau rajin hehe), and lipstick, or just a lip gloss untuk hari-hari biasa. well baru nampak fresh and konon-konon nak nampak gadis muda belasan tahun..oh pelisss jangan muntah. :p

so here is my picture with Kanebo Kate Lip Gloss BR-1 i love the colour, looks nice on me. thick and shiny coat. rather sticky feeling, shiny, but not too shiny on you.
kanebo kate lip gloss review

I love the packaging, handy, mudah dibawa ke mana-mana, packaging menarik and cute! 
kanebo kate lip gloss BR-1 review

rating Kanebo Kate Kip Gloss: 4/5
harga : is quite reasonable RM18
would by this product again: yes..






Wednesday, February 13, 2013

3 Perkara yang perlu dilakukan sementara ibu bapa masih ada



"Love your parents. we are so busy growing up, we often forget they are also growing old". Rasanya ayu 100% setuju dengan ayat ini. kadang-kadang kita alpa, ibu bapa kita semakin tua dan kita jarang meluangkan masa dengan mereka, apatah lagi jika kita sejak zaman sekolah menengah lagi dah tinggal di asrama dan jarang balik ke rumah. Have u ever wonder berapa sahaja masa yang kita ada untuk bersama mereka? Tersentuh dengan pengakuan artis korea cantik di program tv popular di Star King, dia mengingatkan tentang penyesalannya yang tidak dapat dilakukan semasa ibunya masih hidup. So buat kita yang ada ibu dan bapa, better for us to be aware dengan perkara yang kita harus lakukan sementara ibu dan bapa kita masih hidup, menurut artis tersebut, yang akan saya share di sini. 

1. Ambil seberapa banyak gambar dengan ibu bapa 

Look back dalam album, berapa banyakkah gambar yang anda ada bersama ibu bapa anda? walaupun nampak remeh, tetapi perkara itu lah kenangan yang kita ada bersama mereka. Bila masa kita lakukan aktiviti best bersama jangan lupa ambil gambar semasa muka ibu bapa masih sihat dan bertenaga, walaupun masa terakhirnya bersama kita. Jangan nanti bila mereka dah tiada..baru tersedar tak ada satu gambar pun kita ada bersama mereka, padahal adik beradik lain ada gambar moment yang indah bersama ibu dan bapa, pastinya waktu itulah anda akan berasa sedih dan pilu serta menyesal dengan tindakan anda.

2. Luangkan seberapa banyak masa bersama ibu bapa. 
Ketika mereka sihat pun mereka berasa lebih gembira bila anak-anak berkumpul bersama and spend time with them. Tiada yang lebih menggembirakan bila semua anak duduk bersama, eh you can see it in their eyes. Bila korang balik je rumah, and rumah bising dengan adik beradik semua ada, jelas riak wajah dorang happy. Even luangkan masa di hujung minggu untuk makan bersama for lunch, or keluar menemani mereka ketika membeli belah buat hati mereka gembira pun ok. kita tidak tahu berapa lama masa yang kita ada untuk menjaga mereka.. :'(

3. Beri sokongan pada apa yang mereka hendak lakukan.
Kadang-kadang jiwa orang tua sensitif dan mereka berasa tidak yakin akan kebolehan mereka disebabkan faktor usia. Dengan adanya sokongan daripada anak-anak, ibu bapa dapat melakukan hobi, interest dan mempertingkatkan kebolehan mereka and kita dapat membantu mereka untuk reach their full potential. Ini sedikit sebnayak dapat mempengaruhi mood dan perasaan mereka agar lebih happy menjalani usia tuanya. 

Kadang-kadang, kita lupa. kita tinggikan suara pada yang telah menjaga dan menyayangi kita sepenuh hati dari kita kecil sampai lah dewasa ini. kadang-kadang kita melawan setiap bicara ibu dan bapa sehingga kita tidak sedar yang hati mereka terguris. Mungkin itulah perkara yang akan kita kesalkan suatu hari nanti bila saat mereka tiada..mungkin perkara itu yang ingin kita 'amend' dan mengharapkan masa boleh diputar kembali. mungkin perkara itu juga menjadi igauan kita dan sentiasa merindukan kehadiran ibu bapa bila mana mereka telah tiada.. so do the best for your parents, jangan menyesal bila mereka telah tiada kelak.


more:





Tuesday, February 12, 2013

20 cute photos of Sam, cat has eyebrows

If before maru is the most cute and popular cat in Youtube, now everyone talks about Sam, a cat with eyebrows. Sam is popular in instagram! everyone like him, as he is cute and unique as it has an eyebrows! sam has eyebrows! for real hihi :) Oh I love cute cat photos, here I share the 20 cute photos of Sam has eyebrows..aww, he is too adorable isn't?

can i kiss him? aww

he is huggable.. :)



Sam with his worried eyebrows hehe


cute little Samhaseyebrows looks like Sin chan heehe





cute cat isnt he?





looks like a rabbit..

aww Sam has eyebrows is soo cute. Don't you think so?

love cute cats picture? check some more cuteness here 





Monday, February 11, 2013

Betul ke Hanis Zalikha "kekwat"?

Hanis Zalikha dah jadi pelakon la wei...siapa tak kenal Hanis Zalikha, pemilik blog inibelogsaya.blogspot.com also known as blogger terkenal di malaysia, ada aura tersendiri yang ada die hard fans and followers-nya yang tersendiri, owh bukan senang tau nak buat orang suka kita. like em seriously. Tuah badan kan,  dapat tawaran berlakon Filem Gangster Celop yang dibintangi bersama Syamsul yusof, yang smart bergaya tu..dan Kamal Adli ( owh i'm melting tengok dia ni, fun and hillarious, my-type-of-guy..hihi )..Filem Gangster Celop ini adalah terbitan kolaborasi Skop production dan Excellent pictures. 

Agak teruja bila dapat tahu Hanis Zalikha dah jadi pelakon, blogger jadi pelakon, its like nice start for her..baru lah barisan pelakon malaysia ada pelapis, and nampak fresh..tak la ulang-ulang, yang tu jer...opps! Ok, yang tak best nya ada kontroversi dan tohmahan mengatakan Hanis Zalikha "kekwat" dan sombong pada peminat, malah perasan yang dirinya popular padahal baru berlakon satu filem. Hurm..,masalahnya memang Hanis Zalikha popular pun kan kan..macam manala bangsa nak maju, belum apa-apa lagi dah ada yang dengki...so pada Hanis Zalikha (oh macam lah dia baca my blog i'olls, takpe imagine saja lah ok hihi), mulut orang kita tak boleh nak tutup..just do the best for your career, and don't let people harsh words let you down..i totally support u :) ah jom layan beberapa 10 gambar Hanis Zalikha yang lawa ini..yang tak kenal, jum kenal siapa Hanis Zalikha..layan..

filem gangster celop hanis zalikha

hanis zalikha kekwat
comelnya Hanis Zalikha ni



gambar hanis zalikha blogger jadi pelakon

gambar hanis zalikha terbaru

Hanis zalikha comel and cute face

hanis zalikha heroin gangster celop
i love her hair,, so much!


heroin gangster celop kontroversi

gambar hanis zalikha
nice makeup hanis Zalikha..like korean makeup right?


gambar

p/s: wow blogger turn out to be actress..I adore her so much and she's so much inspiring me and other dalam dunia blogging..same goes to blogger Red mummy yang boleh jadi jutawan, and blogger fatin Liyana honeykoyuki...love love them so much! Girls power..Do you?